top of page
Clubboks_A2_Poster.jpg
1. Boksende farao’s
2800 – 1400 voor Christus
De geschiedenis van de bokssport gaat ver terug. In de Egyptische tijd werd er al gebokst. Op afbeeldingen gevonden in de dodenkamers van de piramiden in Egypte zijn boksers te herkennen. De farao’s hielden wel van een potje sparren.
2. Het oude Griekenland (of: De oude Grieken)
1200 jaar voor Christus
Ook voor de oude Grieken was boksen een onderdeel van het dagelijks leven. In het paleis van koning Minos op Kreta vind je muurschilderingen van boksers. Opvallend is dat deze Grieken niet alleen hun vuisten gebruikten maar ook traptechnieken. Zo werd het boksen in Griekse stijl de voorloper van het latere Thaiboksen.
3. Bloeddorstige Romeinen
753 voor Christus - 476 na Christus
De Romeinen waren een bloeddorstig volkje en genoten met volle teugen van bruut geweld. In grote getalen kwamen zij in arena’s bijeen om naar de gladiatoren te kijken die met hun blote vuisten vochten tot ze er dood bij neervielen.

4. De Markies van Queensberry
1868

De markies van Queensberry was organisator van bokswedstrijden. De ‘regels van Queensberry’ zorgde voor de boks(spel)regels zoals we ze nu kennen. Zo werd er gebokst met handschoenen, de boksers ingedeeld op gewichtsklasse, was in de ring worstelen (en knuffelen!) verboden, deden bokstijdronden hun intreden en was er een officiële scheidsrechter die de boel in de gaten hield.

5. Boksreus Henry Packle
1896

Henry Packle aka de reus van Amsterdam - met zijn lengte van 1.97 m en 125 kg - zorgde eind 19e eeuw voor de verspreiding van ‘the noble art of selfdefence’. Hiermee werd het boksen als ware kunstvorm verheven. Vooral onder studenten werd de bokssport populair. In schimmige zaaltjes bij verschillende studentenclubs van Delft tot Utrecht werd Packle’s stijl van boksen geleerd.

6. Eenoog Sam
1916

Rond de eeuwwisseling was er ene Sam Kingsley die een boksschooltje had in Amsterdam. Sam had slechts een oog en stond ook wel bekend als Sam glasoog of eenoog Sam. Ondanks deze handicap werd hij Nederlands kampioen weltergewicht. Henry Placke en Sam Kingsley komt de eer toe grondleggers te zijn van het Nederlandse boksen.

7. Fort Isabella
1614 - heden

Het terrein Fort Isabella waar BOKS! sinds 2013 is gevestigd, kent een rijke historie. Van vestigwerk, kazerne, asielzoekerscentrum tot de culturele hotspot van vandaag. De opa van Mijke was rond 1970 gelegerd op de Isabella kazerne, ook hij was bokser en heeft op 16-jarige leeftijd zelfs een gouden plak gewonnen.

BOKS! is verschillende keren verhuisd binnen het Isabella complex. Van de houten barak, naar het Reduit en sinds 2 jaar heeft de club een plek gevonden in de oude gymzaal van de kazerne. In de zomer van 2022 verhuist BOKS naar de nieuwbouw op het Vitaalplein.

8. Bokser Mijke
Na een aantal jaren karate ontdekte Mijke in 2001 bij toeval de liefde voor het boksen. Tijdens haar opleiding aan de Rietveld Academie ontstond het idee voor het maken van een animatiefilm over boksers. Om zich in te leven in de karakters stapte zij zelf in de boksring. Mijke bleek een waar natuurtalent. Drie jaar later vocht ze haar eerste wedstrijd, nam in 2005 nam deel aan de wereldkampioenschappen in Moscow en in werd in 2007 Nederlands kampioen. Mijke is de eerste vrouw in Nederland met een ‘AIBA One Star’ kwalificatie en mag als begeleider in de ring staan bij internationale wedstrijden.

9. Kickbokser Gunther
In 1992 begon de Vlaamse Gunter met kickboksen in Lokeren. Al snel had hij de smaak te pakken en bokste hij wedstrijden voor Capitool Gent. In 2002 verhuisde Gunther naar Nederland waar zijn talent voor de sport verder opbloeide (of ontwikkelde). Zijn kickbokscarrière bracht hem zelfs tot Japan waar hij in 2003 in de S-cup vocht. Behalve (kick)boksen kan Gunther ook een prima potje voetballen, is hij fanatiek Sporting Lokeren supporter en werkt hij al ruim 23 jaar als jongerenwerker.

 

Mijke en Gunther zijn sinds 2012 samen en in 2015 is hun zoontje Tygo geboren. In de zomer van 2020 stapten het koppel in het huwelijksbootje.

Boksende farao's
Het Oude Griekenland
Het Romeinse Rijk
De Markies van Queensberry
Boksreus Henry Packle
Eenoog Sam
Fort Isabella
Bokser Mijke
Kickbokser Gunther
Prijsvraag
bottom of page